Heb jij wel eens van gehoord van een rokkostuum? In tegenstelling tot wat je misschien zou denken is een rokkostuum een outfit voor een man. De man draagt dit kostuum vaak bij nette gelegenheden zoals een trouwerij of belangrijk diner. Het rokkostuum is dus eigenlijk gewoon een pak alleen dan in een iets nettere uitvoering. Zo bestaat het kostuum bijvoorbeeld uit meerdere delen, minimaal drie om precies te zijn. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kan je zelfs kiezen voor een vijfdelig kostuum. Wil jij graag een rokkostuum kopen maar weet je niet waar je op moet letten? Hier wat handige tips!

Ruimte tussen kraag en colbert

Het eerste wat heel belangrijk is om in de gaten te houden is dat je geen ruimte overhoudt tussen de kraag en het colbert wanneer je een rokkostuum draagt. Deze ruimte zorgt er namelijk voor dat het kostuum er rommelig uitziet en niet mooi is aangesloten. Rokkostuums horen altijd aangesloten te zitten en moeten de juiste omvang hebben. Een kostuum laten aanmeten is daarom zeer raadzaam als je, je eigen maten (nog) niet weet. In de winkel kunnen ze dit precies opmeten en je eventueel voorzien enkele tips en tricks als je toch ruimte overhoudt tussen de kraag en het colbert.

Lengte van het kostuum

Wat nog een zeer belangrijk punt is, is de lengte van je kostuum. Een rokkostuum zit eigenlijk pas het allermooiste als deze wordt aangemeten. Bij het aanmeten wordt een kostuum eigenlijk aan jouw maten aangepast. Je kan er zelf voor kiezen om een pak op maat te laten maken. Wanneer je dit doet ben je er eigenlijk altijd wel zeker van dat je de juiste maat te pakken hebt. Niet alleen de lengte van de achterkant van je jasje is bijvoorbeeld belangrijk maar ook de lengte van je mouwen. Zeker bij mannen kan de maat onderling nog wel eens verschillen en is het dus lastig om standaard pakken passend te maken door al die verschillende maten.

Breedte van de revers

Wanneer je een rokkostuum gaat passen zal je waarschijnlijk ook al snel gevraagd worden naar de revers. De revers zijn de teruggevouwen voorpanden aan de voorzijde van het bovenstuk. Het jasje, colbert of blazer dus. De revers kunnen verschillende breedtes hebben. De smalle revers zien we vooral bij de moderne kostuums terugkomen terwijl brede revers nog echt klassiek zijn. Een smalle, en dus klassieke, revers wordt ook wel een Engelse snit genoemd.